Klimaendringer i Arktis!

Jeg tenker ikke på været. Selv om varmere vær er et grunnlag for stormakters ønske om kontroll over ressurser og transportruter i nordområdene. Jeg tenker på en akselererende militarisering.

Generell militarisering

USA og Russland oppgraderer sin militære strategi for Arktis, og det følges opp med handling.

«NATO øker allerede vår tilstedeværelse i nordområdene. En ny NATO-kommando sikrer at atlantiske sjø-kommunikasjonslinjer forblir frie og sikre. Allierte inkludert Canada investerer i nye luft- og maritime kapasiteter.» Sitatet er fra Stoltenbergs nylige militære mobiliserings-reise i Canada. https://www.theglobeandmail.com/amp/opinion/article-in-the-face-of-russian-aggression-nato-is-beefing-up-arctic-security/

Oppgradering av Thulebasen

USA har prøvd å gå litt stille i dørene. Det viser en sensurert rapport fra en amerikansk kontrollmyndighet (ref avisen Berlinske). I de delene av rapporten, som kan leses, står der ifølge avisen, at det skal brukes milliarder av dollar i Arktis. Blant annet på Thulebasen. https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-22-usa-har-hemmeligholdt-plan-om-militaerbase-i-groenland

I henhold til avtaler mellom USA, Grønland og Danmark skal USA konsultere og informere den danske og grønlandske regjeringen om eventuelle vesentlige endringer i USAs militære operasjoner på Grønland. USA må imidlertid ikke be landene om tillatelse til å gjøre endringer. (Noe å huske på når USA nå har fått eksklusive militære rettigheter også i Norge)

Danmark som brekkstang for NATOs militære opptrapping

Danmark har signert en ny Grønlands-avtale (26-8) om at Grønland skal inngå i Danmarks militær-forsvars-regime. Det skal også etableres høyteknologiske kapasiteter for overvåkning, som kystradarer, samt økt militær tilstedeværelse på øya. https://www.highnorthnews.com/nb/ny-avtale-sikrer-gronland-forsvarspolitisk-medvirkning

Danmark er også i dialog med Færøyenes landsstyre om tilsvarende inklusjon i forberedelsene til forsvarsforliket, da med sikte på kapasitetspakkens tiltak om etablering av en varslingradar der.

To be continued..

Warning!

Ta gjerne titt på filmen fra Stopp NATO om økt spenning i nordområdene

Geir Hem, Stopp NATO 28-8-22