Alle partiene – også Rødt og SV – er enige om den nye norske «Forsvarsplanen 2025-2036». Det såkalte ’forsvarsforliket’ har skapt debatt på deler av venstresida.
Det er en debatt om flere forhold, men to punkter er sentrale:
- Innebærer ’forsvarsforliket’ en politisk og sikkerhetsmessig oppslutning om NATO
- Hva er innholdet i påstanden om at forsvarforliket virkelig har et mål om å styrke den nasjonale forsvarsevnen? Kan det tenkes at vi binder opp enda flere ressurser i et militærallianse-fellesskap – med mulighet for at vondt blir til verre?
Det er ikke rom for tvil om at norsk forsvarspolitikk og NATO er godt synkronisert og felles forankret. Forsvarforliket legger til grunn et trusselbilde og en verdi- og maktorden som er blåkopi av USA og NATOs.
Forsvars- og Utenrikskomiteen (med representanter fra Rødt og SV) uttrykker seg enstemmig – i ’forsvarsforliket’ – ved «å merke seg» hvilke oppgaver som er dimensjonerende for Forsvarets innretning: «Oppgave 1: Forebygge og avskrekke press, trusler og anslag mot norsk og alliert sikkerhet med basis i NATOs kollektive forsvar.»
Enighet om forsvarsforliket er bare trist – og svekker grunnlaget for NATO-motstand
Stopp NATO mener at det er en åpenbar svekkelse av rommet for en sikkerhets- og utenrikspolitisk opposisjon at SV og Rødt har sluttet seg til «Forsvarsforliket» og Langtidsplan for Forsvaret.
Forsvarskommisjonens rapport, Forsvarsplanen og forsvarsforliket framhever åpent viktigheten av vår alliansetilknytning (NATO). Dokumentene legger til rette for utenlandsk/’alliertes’ aktiviteter i våre nærområder og en akselererende militæropprustning under en NATO-plattform. Det går fram både av tekst og tall at planene kan legge til rette for baseinfrastruktur i Norge og flere utenlandsoperasjoner.
Det er ikke uten grunn at Forsvarsplanen får direkte applaus fra NATO når de ’rapporterer’ på den norske status. Dette er gjengitt regjeringens budsjettforslag i et avsnitt om viser til NATO egendefinerte forsvarsplan-prosess – NDPP.
Åpenbart mulig å gå en annen vei
Et stormakts-regissert våpenkappløp og opprustning blir forveksla med «ønsket om å ha et fungerende nasjonalt forsvar»
En trenger ikke delta i forsvarsforliket for å arbeide for størst mulig grad av nasjonal kontroll over forsvaret – det gjøre jobben tvert imot vanskeligere.
NATO er en politisk og militær allianse. De enkelte lands militærapparat settes inn i NATOs sikkerhetspolitiske rammer, som ikke akkurat er kjent for å forsvare folkerett og lands suverenitet. En løsrive fra denne sikkerhetspolitiske slavebinding vil være til stor hjelp for å få full nasjonal kontroll og mulighet til å utvikle et reelt forsvar som setter forsvar av Norges territorium og suverenitet i sentrum.
Forsvarsforliket er ikke en plan for å styrke egenevnen til det norske forsvaret ut i fra norske behov. Strukturen, aktiviteter, kommandoforhold, materiell og øvelser er tilpasset NATOs kapasitetsbehov.
Dette dreier seg også om noe mer og annet enn norsk forsvars yteevne og sikkerhet.
Det dreier seg om hva norske og alliertes militærvesen faktisk skal brukes til. Dette er et hovedpunkt i en kritikk av å slutte opp om ’Forsvarsforliket’ og Forsvarsplanen. Både fordi det gir oppslutning om norsk deltakelse i et farlig, krigshissende opprustende konsept, og fordi det snevrer inn rommet for en forsvarspolitisk opposisjon.
Merk fra forliket: «En langtidsplan over 12 år vil forplikte partene til å sikre at planen følges opp også med finansiering, både i posisjon og opposisjon»
OBS: Innholdet i forsvarsplanen har også rom for enda tettere bånd til NATOs atomvåpenparaply
Formuleringene om «balansert, gjensidig» atomnedrustning (med referanse til et Stortingsvedtak fra 2016) er lite nytt under solen, men er i sitt innhold ganske like NATOs egne formuleringer. Debatten om norsk signering av FNs atomvåpenforbud dreier seg nettopp om at det kan/bør Norge gjøre ubetinget og på selvstendig grunnlag – snarest. At Stortinget enstemmig nå presiserer at vi må vente på «balanse og gjensidighet» kan svekke debatten om aktuelt nedrustnings-grunnlag.
Les mer i notatet «Et forsvar i NATOs ånd» her!
Der er mye dokumentasjon og referanser til grunnlagsdokumentene.
Styret Stopp NATO 24.10.24