Appell i demonstrasjon 25. januar i Oslo – Mot ny krig i Midtøsten

Ava Borch-Solem fra Stopp NATO

I USA og Europa er det i dag protester mot USAs mord på Qasem Soleimani og de ni som var med ham ved Bagdad flyplass. Som om mord ikke er nok, har USAs ledere både før og etter truet Iran med total utslettelse og ødeleggelse av historiske minnesmerker.

Situasjonen som har bygget seg opp er skremmende. USA har med hjelp fra NATO fortsatt kontroll over Persiabukta, som ligger rett utenfor Irans kyst. Et tiår med sanksjoner har hatt sin effekt på Irans levestandard.

Fattigdom, sykdom, hungersnød, foreldreløse, barn som ikke får gå på skole, barneekteskap, korrupsjon, og massive naturødeleggelser er det som ligger igjen etter USAs kriger, og menneskene som ville blitt påvirket av denne krigen er enda flere.

Iraks befolkning er 30 millioner og Irak-krigen så et sted mellom 400 000 og 1 million døde.

Irans befolkning er 80 millioner.

I tillegg til USA og Iran inkluderer denne konflikten Irak som ufrivillig slagmark. Irakiske folkelige protester og den Irakiske nasjonalforsamling har krevd alle tropper ut av landet. Dette inkluderer de 70 soldatene Norge bidrar med. Å unngå å følge en offisiell forespørsel om tilbaketrekking er imot internasjonal lov og et kraftig brudd på folkeretten. Men mens opprørene foregår truer Trump med å sette Irak i økonomiske ruiner om de nekter å støtte USAs kamp mot Iran.

Fra regjeringen har det ikke kommet en eneste protest. Kanskje de helst leser E24 som sier at aksjene på olje går ned, eller Finansavisen som sier tradere er redde. Vel vi har nyheter til dem; det som står på spill er ikke Wall streets lommebok, eller Trumps valutaer; dette handler om menneskeliv.

Stopp NATO fordømmer USA sin terrorhandling og brudd på folkeretten.

Vi krever at Norge følger vedtaket i Iraks parlament og trekker våre styrker ut av landet straks

Vi krever at ingen norske krigsbidrag skal stille til disposisjon i denne konflikten, verken i regi av Nato eller i en eventuelt «allianse av villige».

Ava Borch-Solem, Stopp NATO, 25-1-2020

Én kommentar

Kommmentarfeltet er stengt.